Wat creativi-tijd voor mijn kind

Picasso zei ooit: "Elk kind is een kunstenaar, de moeilijkheid is er één te blijven wanneer je groot wordt"
Voor een kind is alles nog nieuw en het mooie aan een kindergeest is dat nog niet alles op een bepaalde manier ‘behoort’ te zijn. Kinderen zijn daardoor erg ontvankelijk voor creativiteit en bedenken als vanzelf creatieve oplossingen.
Ook hebben ze een natuurlijke drang om te onderzoeken en te experimenteren. Als ouder wil je ervoor zorgen dat deze natuurlijke creativiteit niet verdwijnt bij het opgroeien, maar dat je deze net stimuleert.

Jaaa, ik wil de creativiteit van mijn kind stimuleren

 

Als ouders hebben we een grote rol in hoe de creativiteit van onze kinderen zich ontwikkelt. Maar hoe kunnen we dit doen?
Als ouder kan je een "wat als" mentaliteit ontwikkelen om de fantasie van ons kind te stimuleren. Wat als kinderen konden vliegen? Wat als vlinders zo groot waren als olifanten? We kunnen ook leren om zelf ons oordeel uit te stellen en doorvragen wat je kind nu eigenlijk bedoelt. Nieuwsgierigheid is immers de ziel van creativiteit. Laat de geest verder kijken dan de bekende oplossingen. Je leert ook zelf weer wat creatiever te zijn door mee te gaan in het spel van je kind.

Je kan je kind ook stimuleren door ervoor te kiezen je kind een creatieve buitenschoolse activiteit aan te bieden, buiten de schoolse omgeving die toch vaak nog gericht is op conformeren.

Jaaa, ik kies voor creativi-TIJD voor mijn kind

 

Creatieve activiteiten zijn belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Door te tekenen en knutselen krijgt een kind heel wat motorische vaardigheden onder de knie zoals een betere oog-handcoördinatie en fijne motoriek. Via creatieve activiteiten leert een kind ook zichzelf en zijn omgeving beter kennen. Het maakt kennis met verschillende kleuren, vormen en materialen en ontdekt wat het zelf aangenaam of mooi vindt.

Iets bouwen/tekenen/schilderen is bovendien een manier om jezelf uit te drukken, gevoelens te uiten en te delen met anderen. In een tekening kan een kind weergeven hoe het zich voelt, waar het vanbinnen mee bezig is of welke zorgen en dromen het heeft.

Jaaa, ik kies voor een creatieve activiteit voor mijn kind