Podcast: Aflevering 34

Vier grootste redenen waarom mensen denken dat ze niet creatief zijn

Geplaatst op 13 juli 2022

Podcast Aflevering 34 - Vier grootste redenen waarom mensen denken dat ze niet creatief zijn

We horen vaak mensen zeggen, ja maar, ik ben niet zo creatief.
Terwijl wij bij LaboArte net geloven dat elke mens creatief is.
We kijken in deze podcast even naaar de 4 grootste redenen waarom mensen denken dat ze niet creatief zijn en waarom ze daarin ongelijk hebben.

De 4 grootste redenen zijn:

 • Het onderwijs in het algemeen stimuleert creativiteit niet. (buiten misschien enkele creatieve leerkrachten)
 • Mensen zitten vast in resultaatsdenken ipv procesdenken, we zitten nog steeds in de nasleep van de industriële revolutie waarbij vooral de productie snelheid en het resultaat telt en processen vooral zo snel en efficiënt mogelijk moeten gaan en enkel het resultaat dienen. Er is geen aandacht voor het proces terwijl creativiteit net een proces is. Ook op school is alles heel erg resultaatgericht.
 • Wanneer mensen denken aan creativiteit, denken ze spontaan artiesten die tekenen, schilderen of muziek maken. Maar alles wat met nieuwe ideeën en vernieuwende ideeën te maken heeft, gebeurt door creatieve denkprocessen. Je kan dus ook creatief koken, tuinieren, schrijven, bouwen, naaien. Zolang er ruimte is voor experiment en vernieuwing en je niet gewoon een recept volgt, is er sprake van creativiteit.
  1. wie artistiek is componeert bijvoorbeeld een muziekstuk
  2. creatieve doeners creëren iets met hun handen, ze koken, naaien, boetseren, tuinieren, ...
  3. creatieve denkers komen met oplossingen voor problemen, nieuwe plannen of ontwerpen of bedenken vernieuwende ideeën
  Dus ga maar eens na in welke delen van jouw leven er nog sprake is van creativiteit… Er is een verschil tussen wie artistiek is, creatieve makers en creatieve doeners.
 • Mensen die denken dat ze niet creatief zijn, hebben het misschien nooit echt een kans gegeven. Het is hen verteld door hun omgeving, hun ouders of leerkrachten bijvoorbeeld dat ze niet erg creatief zijn, zijn dat gaan geloven en daardoor hebben het nooit durven exploreren. Mensen hebben vaak nogal rigide oordelen over zichzelf en denken dat creativiteit iets is voor enkelen. Maar elk mens heeft creativiteit in zijn toolbox steken. We moeten soms enkel durven nieuwe paden te exploreren en op zoek gaan hoe we creatief zijn. Want HOE ben jij creatief? Dat is net het unieke in elk mens.

Het is nooit te laat om jouw creatieve talenten te gaan exploreren.
Klaar om op het creatieve pad te gaan en te ontdekken welke schatten er in jou verborgen liggen?
Zet je dan op de wachtlijst voor onze Vonken membership want daar ontdekken we elke maand een nieuwe techniek of methode. Zo kan jij ontdekken wat bij jou past.