Podcast: Aflevering 32

Overwin je imposter syndroom met deze 5 tips

Geplaatst op 15 juni 2022

Podcast Aflevering 32 - Overwin je imposter syndroom met deze 5 tips

Heb jij, als creatieve ziel, ook angst dat andere zullen ontdekken dat je “geen écht talent hebt” of “geen echte creatieveling/kunstenaar bent. Denk je van jezelf dat je maar wat aanmoddert?

Dan heb je misschien wel last van het Imposter Syndroom.

Een syndroom dat vaak voor komt bij kunstenaars en creatievelingen.
Het zijn ook vooral vrouwen die met dit fenomeen te kampen hebben en dan ook nog veelal heel getalenteerde, intelligente, gevoelige, artistieke en/of hoogpresterende vrouwen.

In deze aflevering:

Onderzoeken we de oorzaken van dit syndroom en wat kan je eraan doen.

Het Imposter Syndroom is een vorm van overdreven zelftwijfel. Je voelt jezelf een bedrieger omdat mensen je identificeren als zijnde kunstenaar of creatieveling maar zelf focus je vooral op wat je nog niet weet, nog niet kan. (ik kan nog niet genoeg tekenen, ik heb nog niet genoeg exposities gedaan,...) Bij complimenten van anderen, voel je schaamte.

Wanneer je voor een taak staat (zelf ééntje die je erg graag doet, zoals schilderen of tekenen) voel je je angstig en twijfel je aan je eigen bekwaamheid. En je schrijft je successen toe aan geluk, aan je leraars, aan je netwerken, aan de inschatting van anderen of andere dingen maar vooral niet aan je eigen capaciteiten.

Het imposter-syndroom geeft niet alleen het gevoel dat je niet goed genoeg bent voor de lof die je ontvangt, maar het maakt je ook bang dat het waarschijnlijk ook overduidelijk is voor de rest van de wereld - Alsof iemand met meer knowhow bij jou gaat langs komen en je de titel 'artiest' komt afnemen.

Nu, heb jij (soms) last van Imposter Syndroom? Of voel je je soms wat “minder” dan andere kunstenaars of creatievelingen, dan hebben wij 5 tips voor jou om daarmee komaf te maken:

  1. Weten dat je het syndroom hebt, er je bewust van zijn dat je je “mind” is dat op angst loopt. Een Imposter of een bedrieger is iemand die mensen oplicht. Wil jij mensen oplichten? Neen? Dan ben jij geen bedrieger, maar “the real stuff”.
  2. Focus op het in ontvangst nemen van complimenten. Vind iemand je werk mooi? Heeft iemand gezegd dat het hem raakte, dat het hem deed mijmeren over vervlogen tijden, dat het hem deed dromen? Leer het dankbaar in ontvangst nemen, dat is ook fijn voor de gever van het compliment.
  3. Verzet je even niet tegen de angst maar maak het groter, ga er even in mee, visualiseer het. Iemand zegt tegen jou, jij bent geen echte kunstenaar, jij hebt geen talent. Hoe zou je je voelen? wat zou je denken? Wat zou je doen?
  4. Wacht niet tot je klaar bent, actie is de beste manier om je angst te overwinnen. Ga gewoon aan het schilderen, de flow komt, je bent in het nu, je krijgt meer ideeën terwijl je bezig bent enz. Wacht niet op toestemming van anderen. De enige die toestemming moet geven ben jijzelf.
  5. Vier je successen! Ook de kleintjes, Een werk afgewerkt? Een schetsboek vol? Hopla massage! Een expo gedaan? Een schilderretraite boeken. Een werk verkocht? Trakteer je vrienden op champagne of wat voor jou dan ook vieren is. Door te vieren erken je je eigen successen. Je traint je brein dat jij het wel degelijk bent die dit heeft bewerkstelligd.