Podcast: Aflevering 37

Op welke manier saboteer jij jezelf?

Geplaatst op 24 augustus 2022

Podcast Aflevering 37 - Op welke manier saboteer jij jezelf?

Welke dingen doe jij, die tegen je werken in je creatieve leven?
Jonas en Mieke onderzoeken in deze aflevering vormen van zelfsabotage die minder opvallen, maar die net zo goed tegen je werken.

Je hebt als creatieve ziel dromen, vaak zelfs heel grote dromen?
Een professioneel kunstenaar of illustrator worden, een eigen creatieve coachingpraktijk opzetten of een eigen (online) zaak beginnen met zelfgemaakte spullen.
Maar op één of andere manier, staan je jezelf in de weg en werp je zelf de schaduw waarin je je bevindt. Herkenbaar?

Wanneer je ergens gelooft dat je niet waardevol bent – niet goed genoeg – dan val je waarschijnlijk regelmatig terug in zelfsabotage.

Zelfsabotage gebeurt vaak onbewust omdat we verhalen over onszelf geloven die niet waar zijn.

In deze podcast bespreken we:

  • Zelfmedelijden: Een verhaal over dat anderen, de maatschappij, mij en mijn kunst niet mogen of dat anderen mij iets aangedaan hebben, waardoor ik nu niet kan schilderen, of werk verkopen wat ik wil.
  • Zelfhaat: je gelooft dat je tekortkomingen hebt die je moet verbergen voor anderen. Dit maakt je onzeker en bang voor afwijzing. Je slaat jezelf voor het hoofd dat je het niet durft en zo haat je jezelf nog meer.
  • Zelfverbetering: De meest subtiele vorm van zelfsabotage is een verhaal over dat ik op wat voor manier dan ook ‘beter’ moet of kan worden.
  • Zelfverdoving: de aandacht weghalen uit het hier en nu door te drinken, drugs te nemen, videospelletjes te spelen, te shoppen...
  • Vernieuwing: Je saboteert betekenisvolle vooruitgang door steeds weer nieuwe projecten te beginnen en de oude niet af te werken.
  • Straalangst: Je saboteert je eigen succes door zelf barrières op te werpen, omdat succes je beangstigt.

Vaak is datgene dat we het liefste willen doen, ook datgene dat jou het meest angstig maakt omdat de kans bestaat dat je niet zal slagen. Wat blijft er nog van je over als je de diepste kernwaarden van jezelf naar buiten hebt gebracht en het wordt niet door de “wereld” aanvaard.

Door onszelf te saboteren blijft die grote droom een potentie. En in potentiële staat, kan er niets mee misgaan, blijft de droom intact.

Dit is waarom we bewust en vaak ook onbewust onszelf tegenhouden.

Hoe hou jij jezelf tegen? Laat het ons zeker weten of je iets herkende in deze aflevering.
Je er bewust van zijn hoe je jezelf tegenhoudt, is de eerste stap om er iets aan te doen.