Kolam

 • Wanneer

  vr 7 juni om 12:00

 • Waar

  Bornem

 • Mentor

  Mieke Fleurackers

 • Personen

  6 plaatsen beschikbaar

 • Materiaal

  Je hoeft niets mee te brengen, gebruik van alle materiaal, koffie, thee en koekjes zijn inbegrepen.

 • Prijs

  € 150,00
Heb je nood aan wat meer harmonie? Wil je je intuïtie verder ontwikklen?

Dan is deze reeks Kolam tekenen iets voor jou.

Train in deze reeks al tekenend je intuïtie en visueel vermogen.
Voor deze lessenreeks heb je geen tekenervaring nodig enkel veel zin om eraan te beginnen.

De Kolam is een Zuid-Indiase kunstvorm die in het dagelijks leven tot uitdrukking komt. Rituele diagrammen worden iedere ochtend voor de deur van het huis op de grond gestrooid met wit rijstpoeder.

Kolams stammen uit een 5000 jaar oude traditie, die is overgedragen van moeder op dochter.

De vrouwen maken eerst een stippenpatroon en tekenen sierlijke lijnen symmetrisch rondom deze stippen, of van stip tot stip, of verschillende combinaties hiervan. De Kolam die voor die dag wordt gekozen zegt iets over deze dag, het seizoen, een feest of een bezoek.

Door de dag heen wordt er op de de tekeningen gelopen, lopen ze uit in de regen of worden met de wind weggeblazen

Decoratie is dus niet het hoofddoel van een Kolam. In de vroegere dagen werden kolams gemaakt van grof rijstmeel, zodat de mieren niet te ver of te lang voor een maaltijd moesten lopen. Het rijstpoeder nodigde ook vogels en andere kleine wezens uit om het te eten, waardoor andere wezens in het huis en het dagelijkse leven werden verwelkomd. Het is een dagelijkse eerbetoon aan harmonieus samenleven. Het is een teken van uitnodiging om alles in het huis te verwelkomen, niet de minst van Lakshmi, de Godin van welvaart en rijkdom.

Tijdens de lessen ga je intuïtief op zoek naar mooie ontwerpen voor je kolam. Al tekenend zoek je naar visueel evenwicht en je ziet de kolam als het ware vanzelf otstaan.
Je tekent je ontwerp op papier met potlood. Je maakt eerst een eenvoudig kolam ontwerp en leert dit inkleuren met verschillende kleurpotloodmengtechnieken. We oefenen op ademend kleuren en zachte kleurovergangen.
Je leert met een doezelaar werken en ook met penseel en geurloos solvent.

Stilaan kan je meer ingewikkelde kolams ontwerpen en uitvoeren. De Kolams kan je in de gang of traphal hangen als welkom aan al het goede bij jou thuis.

Deze cursus bestaat uit 5 lessen op vrijdag, telkens van 12u tot 14u30 en gaat door in lokaal "Amethist" in Groepspraktijk De Remise, Kloosterstraat 16 te Bornem

Data:7,14,21,28 juni en 5 juli 2019