Vandaag alweer de laatste dag van ons Plaisance verblijf. 7u: De kerkklokken luiden uitbundig de nieuwe dag in en de zwarte roodstaartfamilie doet vanin de dakgoot dapper mee.
Wij trekken morgen zowat 100 km noordwaarts, zij hebben binnenkort nog wat meer kilometers voor de boeg, zuidwaarts weliswaar.

Vandaag een fikse wandeling op het programma, seffens lekker ontbijten en dan op stap.
9u: We vertrekken met een deel van de groep, Gerda, Winnie, Lieve, Hedwig, Ann en natuurlijk Mieke.
Ze beloofde ons een pittige wandeling en zoals steeds, maakt ze haar belofte waar.
Dat we zowat de warmste dag van de zomer hadden uitgekozen, maakte het er zeker niet minder pittig op.
Mooie vergezichten, geen wolkje aan de lucht. Van boven op de hellingen, steeds zicht op de zo herkenbare kerk van Plaisance. Bergop geraken kost moeite en liters zweet. Hier en daar halt houden, even rusten en drinken. Onder voortdurende aanmoediging van ons aller Mieke, geraken we er wel.

Dag 5 - Vierpuntsbeer   Dag 5 - natuurwandeling plaisance   Dag 5 - Vlinder  

We lopen door een bos, langs luzerne akkers vol vlinders, door een eikenbosje waarvan de stammen rare kronkels maken wat een sprookjesachtig effect geeft. Alweer langs akkers en dus in volle zon en dan via een kastanjebos weer naar beneden. Tegen de middag belandden we terug in het dorp: 12km onze minimum 10.000 stappen per dag hebben we ruimschoots behaald.

Dag 5 - zicht op de kerk van Plaisance

Bij aankomst eten, douchen, platte rust... maar om 15u weeral het vervolg van onze creawerkweek: het invoegen van de mozaïekspiegeltjes en dito schalen die we gisteren maakten. Wie dacht dat het vooropgestelde programma daarmee achter de rug was, heeft het fout. Op algemeen verzoek van de groepsleden, doet Mieke ons nogmaals de geheimen van het aquarelgebruik uit de doeken. De twee sappige perziken die Ann voor me meebracht moeten nog even wachten, eerst geschilderd worden, dan pas verorberd worden! First things first.

Nog heel even genieten van het zwembad, al was het maar om wat af te koelen.

Dag 5 - tenen in zwembad

Vanavond voor de hele groep gala diner op het terras.
Als onverwacht toemaatje van de eeuw krijgen we vanavond rond 22u een maaneclips met een bloedrode maan.

Dag 5 - bloedmaan

Deze intense creaweek zit er bijna op. Veel geleerd, veel gedaan, veel genoten onder deskundige begeleiding van juf Mieke en in aangenaam gezelschap van de mede-creatievelingen.

Natuurwaarnemingen:
Vlinders:
- Oranje zandoog
- Zuidelijke luzernevlinder
- Bruine zandoog
- Een paar soorten blauwtjes
- Minimum twee soorten parelmoervlinders
- Bruine daguil (dagactieve nachtvlinder)
- Koningspage
- En als klap op de vuurpijl Spaanse vlag of vierpuntsbeer.
En helaas nog veel onbekenden omdat de vlinders ondanks de hitte geen seconde stil zitten en bijgevolg geen deftige foto's

Planten:
- Westerse karmozijnbes
- Pekanjer
- Boslathyrus
- een paadje vol met wilde Chicorei
- Marjolein
- Kaasjeskruid
- Heksenkruid
- Koninginnenkruid
- Wollige distel
- heermoes
- Hagewinde
- Kruidvlier en gewone vlier
- zaden van Aaronskelk
- Longkruid

Winnie ontdekt tussen de chicorei een zeldzaam fenomeen, fasciatie oftewel bandvorming door een genetisch defect van de plant, maakt de plant platte lintvormige stengels in plaats van gewone.
Bovendien ontdekt Winnie, wat later op haar kamer nog een eigenaardig beestje: een soort miljoenpoot op hooiwagenpootjes.