creatief dagboek bijhouden#1 Het werkt rustgevend

Wanneer je visueel bezig bent met tekenen, kleuren of plakken, zwijgt de linkerhersenhelft even en kom je tot rust. Gedachten vertragen en soms lijkt het alsof alles rondom je wegvalt en je geen besef meer hebt van het verstrijken van de tijd.

#2  Je kan je emoties verwerken

Het is een momentje ultieme ME-time. Je kan in je dagboek alles zomaar van je afschrijven en (wild) tekenen. Je kan er ook schaamteloos je hart luchten en je ergernissen ventileren. Dat lucht op!

#3  Het helpt tegen piekeren:

Op een (werk)dag heb je vaak te maken met een scala aan emoties. Wanneer je ’s avonds even de tijd neemt om alles op een rijtjes te zetten door het optekenen van gebeurtenissen in je dagboek, geef je deze gebeurtenissen en bijhorende emoties een plaats.
Je maakt als het ware je hoofd leeg door je hersenspinsels toe te vertrouwen aan het papier.

#4 . Dagboekschetsen werkt therapeutisch

Is er een bepaald onderwerp waar je het moeilijk mee hebt? Bijvoorbeeld vriendschappen of een bepaalde relatie die onder druk staat? Zoek een beginafbeelding of een begin visueel te brainstomen bij een woord. Zoek associaties en ga erop door. Gaandeweg ontstaan er puzzelstukjes die je moeiteloos op hun plaats kan schuiven.

 

"Eén beeld zegt vaak meer dan 1000 woorden"

dagboek goed voor mezelf zorgen   dagboek schetsen   dagboek tekenen  

  

#5 . Dagboeken zijn verhelderend

Soms kan het optekenen/schrijven onmiddellijk je gevoelens of situaties verhelderen, gewoon al door ze op te tekenen. Wanneer je gaat terugbladeren in je dagboek, ga je zien dat er bepaalde dingen zijn die vaak terug komen. Dit kan je zien als een rode draad waar je mee aan de slag kan.

#6 . Je vergroot je creativiteit en tekenkunsten

Door ook je visuele hersenhelft te betrekken, vergroot je ook je creativiteit. Door te gaan associëren, plakken en tekenen doe je soms ideeën op voor de toekomst of kom je tot onverwachte bevindingen of resultaten. Je gaat op zoek naar bepaalde beelden of tekeningen om te gaan gebruiken traint zo je tekenspieren. Dagboekschetsen is een manier van werken die je soms versteld doet staan van jezelf.

#7 Je traint je geheugen

Onthouden doe je door herhaling. Door aandacht te schenken aan bepaalde gebeurtenissen, erover te reflecteren en ze te herlezen in je dagboek, ga deze gebeurtenissen vanzelf beter onthouden. Ook het visuele aspect helpt om beter te onthouden. We onthouden immers veel gemakkelijker beelden dan woorden.

 

Deel gerust hieronder welke voordelen jij ervaart

Keep on creating!

 

Mieke