schetsboek

De kunstenaar zal het Art journal of schetsboek vooral gebruiken om texturen, beelden en kleuren vast te leggen die hij of zij later in zijn beeldend werk kan toepassen.
Al dan niet gespeend van eigen emotionele observaties of interpretaties.

Het scrapbook of plakboek legt dan weer vooral de nadruk op reflectie en bijhouden van gebeurtenissen aan de hand van knipsels en foto’s waar hier en daar iets is bij geschreven. Er zijn mensen die heuse kunstwerkjes maken van hun scrapbook.

 

visueel dagboekHet Bullet Journal is momenteel een echte hype en is ontstaan vanuit de behoefte om agenda, to do lijstjes, reflectie, doelen en planningen allemaal te combineren in 1 schrift. Het schrift is blanco met kleine puntjes om zowel tekenen als schrijven te faciliteren. Het richt zich vooral op productiviteit en het efficient organiseren van het leven van elke dag. Hierbij helpen visuele elementen vooral als “FUN”factoren.

bullet journal

Visueel sterke voorstellingen hebben immers een sterke impact, verbeteren het geheugen en verhogen de emotionele betrokkenheid van de tekenaar en lezer. Voordeel van een bullet journal is dat je niet veel materiaal nodig hebt. Een zwarte pen, enkele kleurtjes en wat washi tape volstaan.

 

Het creatieve of visuele dagboek is vooral gericht op persoonlijk groei en reflectie.
Zoals het schrijven in een dagboek een proces op gang kan brengen, of verdiepen, zo lijkt het visuele dagboek dat in het kwadraat te doen. Door ook je visuele hersenhelft te betrekken door te scheuren, te plakken, te tekenen, te combineren, te associëren en te schrijven komt er innerlijk iets op gang dat van belang kan zijn voor de zoektocht naar zingeving waar je momenteel in zit.

wild schirijven

Het kan dienen om te reflecteren op gebeurtenissen, te ordenen, te plannen, emoties te verwerken en een plaats te geven en nog veel meer.

Zoals je merkt zit er een dunne lijn tussen al deze benamingen. Het belangrijkste is dat je een schrift of  manier vindt die voor jou werkt en dat je ongeremd met veschillende technieken experimenteert en dat je er plezier aan beleeft.

Misschien is een betere vraag: wat hebben ze gemeenschappelijk?
Het zijn allemaal namen voor dagboeken die het visuele aspect toevoegen aan het dagboek.
Wat ze nog gemeenschappelijk hebben is dat ze allebei een privé aangelegenheid zijn.
Dit is een voorwaarde om echt ongeremd te kunnen optekenen waar jij mee bezig bent.

 

"Niks moet en alles mag. Jij moet er vooral plezier aan beleven."

 

Indien je bepaalde dingen achteraf wil laten zien of voorlezen, kan dat natuurlijk altijd nog. Midden in mijn schetsboeken vind je soms een tekst en in mijn visuele dagboeken wordt er ook gewoon geschreven en lijstjes gemaakt van reizen die ik nog wil maken.


Ik heb het verschil tussen al deze schets- en dagboeken opgegeven nadat ik merkte dat ik steeds een nieuw schrift of boek begon te gebruiken. Ook nu heb ik een 5 à 6 tal verschillende formaten aan dagboeken/ schetsboeken rondslingeren, zodat er altijd wel ééntje is om in te werken wanneer ik zin heb.

Deel gerust hieronder welk visueel dagboek jij prefereert en hoe je te werk gaat.

Keep on creating!

 

Mieke

 

Visueel dagboekschetsen