Wat is de natuur toch mooi en hartverwarmend, verbindend en o zo bevrijdend!

Natuurvormen – takken, spiraalvormen, waaiervormen, bloemen en nog veel meer - waren voor mij altijd al een onuitputtelijke bron van inspiratie bij het tekenen en schilderen, maar behalve tijdens een handvol oefeningen op school (héél lang geleden) nam ik nooit echt de moeite om te proberen ze hyperrealistisch weer te geven met aquarel. Tot ik mij – op aanraden van een vriendin – inschreef voor een tweedaagse cursus botanisch tekenen in de Plantentuin van Meise.

Vooraf kregen we de opdracht om thuis al eens een bolletje look op ware grootte te tekenen. En voor de cursus echt begon werden onze probeersels uitgebreid besproken. Wat bleek? Dat er bij botanische tekeningen nooit een slagschaduw wordt getekend om het beeld zo zuiver mogelijk te houden. Lap! Daar maakte ik dus al een eerste "fout" :-)

Look

  

Anita Walsmit Sachs, botanisch tekenexpert uit Leiden en de deskundige begeleider van de cursus, leerde ons dat botanische tekeningen altijd op ware grootte gemaakt worden en het onderwerp zo natuurgetrouw mogelijk wordt weergegeven. Zodat de plant, het zaad of de vrucht gemakkelijk door wetenschappers worden herkend. Het is dus echt een ambacht dat veel tijd, oefening en aandacht vraagt om aan te leren en meester te worden.

Ik vond het heerlijk om eens geen les te moeten geven maar les te krijgen en daarbij ook nog eens raad te mogen vragen aan een gevierd wetenschappelijk illustrator als Anita. Door zo gedetailleerd te tekenen en schilderen geraakte ik helemaal “in the zone” en ik ben dan ook heel blij dat ik mezelf dit zalig weekendje relaxen cadeau deed.

Op zaterdagochtend – nadat onze tekeningen van de lookbollen werden besproken – gingen we echt aan de slag. We mochten elk een vrucht uitkiezen om te tekenen. Ik koos voor de vrucht van een magnolia: een prachtig felroze dingetje waar knalrode besjes in verborgen zaten. Eerst maakten we een lijntekening op papier, om ze dan te kopiëren op kalkpapier. Daarna deden we een schaduwoefening om de verschillende toonwaarden te bestuderen als voorbereiding op het schilderen. Die zetten we dan over op aquarelpapier.

tekening magnoliavrucht   lijntekening vrucht magnolia   outlines magnoliavrucht  

  

Na een smakelijke lunch begonnen we dan met het aquarellen. Ik koos er voor om twee keer dezelfde tekening te aquarellen, zodat ik verschillende technieken kon uitproberen en zoveel mogelijk kon bijleren. Ik spendeerde zowat de hele namiddag aan het schilderen van een aquarel in heel lichte kleuren. Dit voelde voor mij toch niet helemaal vertrouwd aan en daardoor ging het trager dan ik verwacht had. Heel fijn wel, omdat het buiten mijn comfortzone lag. Ik sloot de avond af door samen met enkele andere creatieve dames lekker te gaan dineren en nog wat na te praten.

Op zondag waren we zowat de hele dag bezig aan de afwerking. Echt millimeter per millimeter en met oog voor de kleinste details. De uitdaging schuilde er daarbij in het overzicht niet te verliezen. Hoe langer ik naar mijn aquarel keek, hoe meer ik begon te zien en hoe meer ontzag in me opwelde voor alles wat in de natuur groeit en bloeit. Zo gedetailleerd te werk gaan heeft ook iets uiterst meditatiefs. Ik ga het zeker nog eens doen om mezelf wat meer uit te dagen. Want ik voelde mezelf groeien terwijl ik al die nieuwe dingen leerde.

aquarel magnoliavrucht   aquarel vrucht magnolia

  

Wat Anita zei was erg herkenbaar: “Het is niet de bestemming die belangrijk is maar de weg er naartoe.” Iets dat ik ook vaak meegeef in mijn eigen lessen. Als het resultaat meevalt is dat natuurlijk mooi meegenomen, maar het is toch het proces dat het meeste genot oplevert. En het grappige is dat als je focust op het proces, het resultaat vaak vanzelf veel beter wordt.

resultaten

  

Hou je van tekenen en wil je ook op zoek gaan naar verbondenheid met de natuur?

Kom dan bij mij een tekencursus volgen. Geen botanisch tekenen maar wel los en vrij tekenen waarbij de focus ligt op vormen uit de natuur. Ervaring met tekenen is mooi meegenomen maar zeker geen vereiste. De cursus vindt plaats in De Remise in Bornem vanaf vrijdag 16 november.

Meer info vind je hier

Natuurvormen tekenen

 

Tekeningen: Mieke Fleurackers © LaboArte

     `