Creativiteit is de motor én toekomst van ons menselijk bestaan

De corona-crisis brengt veel onzekerheid, verdriet en angst.
Het heeft onze wereld opnieuw in slechts enkele weken totaal veranderd. Voor velen onder ons, een harde en moeilijke tijd van afzondering en sombere gedachten.
Maar waar het moeilijk gaat, ontmoet je ook altijd de “helpers”.

Wie goed rondkijkt, ziet de initiatieven om - op afstand - lief en leed te delen, elkaar te troosten, te verrassen of moed in te spreken.
We laten een enorme veerkracht zien. En wat opvalt: onze veerkracht drijft op creativiteit.

 

Buiten de lijntjes kleuren als noodzaak

Dat noodsituaties beroep doen op onze vindingrijkheid, wisten we al. Maar voorheen was dit de uitzondering op de regel. In deze coronatijden vallen bestaande regels en afspraken weg en moeten we onszelf en onze omgang met elkaar heruitvinden.
De uitzondering is nu dus regel geworden en ‘buiten de lijntjes kleuren’ een noodzaak.

 

Cultuur als compositie van onze gemeenschappelijke creativiteit

Massaal experimenteren we hoe we ons moeten verhouden tot elkaar en tot deze nieuwe onzekere wereld. Allemaal zoeken we naar nieuwe manieren om onszelf te uiten en verhalen te delen.

Als cultuur de compositie is van onze gemeenschappelijke creativiteit (Sir Ken Robinson), dan biedt de situatie waar we ons nu in bevinden, een uniek inkijkje in hoe wij onze cultuur vormen en vernieuwen.
We ervaren nu hoe belangrijk expressie, creativiteit, kunst en cultuur zijn om onze geestelijke gezondheid en ons sociaal weefsel in stand te houden.
Kijk naar het gevoel van samenhorigheid en troost de balkonconcerten in Italië brachten of hoe de beertjeswandelingen kinderen aanspoorde om toch naar buiten te gaan toen de speeltuinen werden gesloten.

 

Creativiteit als motor van de samenleving

Elke ontwikkeling in onze maatschappij, start met nieuwe ideeën.
Er is telkens een kleine groep mensen die durft al improviserend en experimenterend, nieuwe wegen in te slaan.
Het zijn deze creatieve zielen die starten met hun gedrag te veranderen en het zijn deze gedragsveranderingen die uiteindelijk leiden tot nieuwe tradities, routines en uiteindelijk tot een nieuw normaal.
Moest dit niet het geval zijn, dan leefden we nu nog in het stenen tijdperk.

 

pi"

 

 

Momenteel banen we ons een weg door de 1,5 meter-samenleving en in de nabije toekomst zullen we oplossingen moeten bedenken voor de wereldwijde problemen die ontstaan zijn door klimaatverandering en plasticvervuiling.Nu onze samenleving veel kwetsbaarder en de toekomst minder controleerbaar blijkt dan we dachten, is creativiteit als vaardigheid pure noodzaak.

 

Nooit meer onderschatten

Laten we dus nooit meer neerkijken op creativiteit, kunst en cultuur. Want zonder, komen we niet uit deze crisis en de crisissen die zullen volgen.
Het creatieve veld is de plek bij uitstek waar we kunnen oefenen in het delen van onze angsten, verlangens en ervaringen, waar we bouwen aan identiteit, samenhorigheid en weerbaarheid.
Creativiteit als vaardigheid is essentieel, juist als onzekere tijden aanbreken.

Laten we dus als samenleving vooral niet minder inzetten in creatieve vakken in het onderwijs maar net méér tijd spenderen om kinderen hun creatieve vaardigheden te laten ontwikkelen. Laten we eindelijk met respect kijken naar het creatieve veld, kunstenaars, muzikanten, theatermakers, danser en schrijvers, die andere en nieuwe paden durven bewandelen.
Want zij zijn degenen die dagelijks werken met het gezamenlijke veld van grenzeloze mogelijkheden die ons in staat zal stellen om als samenleving vooruit te gaan naar een betere toekomst.

 

Mee bouwen en nadenken over een creatievere toekomst? Heel welkom in onze Facebookgroep: Soulfood en Ademruimte voor creatieve zielen.

Word lid van de Facebookgroep

 

Hopelijk zie ik je daar!

 

Mieke